SOUS LE VOLCAN

sous le volcan
sous le volcan
sous le volcan

In het licht van de nakende klimaatramp en de ontelbare discriminaties in onze maatschappij, kunnen we niet anders dan gechoqueerd zijn en reageren op onze totaal ontwrichte band met de ander en met alle levende wezens. Nu onze onderlinge afhankelijkheid groter is dan ooit, lijkt het cruciaal om het concept van collectiviteit te onderzoeken. Hoe werken we samen? Hoe kunnen we luisteren? Hoe kunnen we het eens worden? Hoe kunnen we onze privileges in vraag stellen? Hoe kunnen we onze trauma’s onder ogen zien? Hoe kunnen we elke dag proberen om alle soorten dominantie te schrappen?
Hoewel we niet willen pretenderen dat we door voorstellingen te maken ecologische of maatschappelijke problemen kunnen oplossen, vinden we het belangrijk om collectiviteit en verbinding te onderzoeken. Daarom vervolgen we in SOUS LE VOLCAN ons onderzoek naar de functies van collectieve praktijken bij rites en rituelen. 
Rites en rituelen creëren ruimte voor een gemeenschappelijke beweging, een dynamiek die sociale, emotionele en culturele banden aanwakkert. We zien mogelijkheden voor collectieve empowerment, voor universeel gedeelde krachten van de natuur, voor strijd, metamorfose en voor het aanvaarden van toeval. We laten ons inspireren door de rites, tradities en folklore die deel uitmaken van ons leven. Deze herinneringen zijn de fundering van ons creatieve proces. We zullen met ze resoneren om de indrukken die ze hebben achtergelaten vast te leggen en samen deze archaïsche of denkbeeldige herinneringen in ons lichaam te materialiseren. 
De geluidscompositie is in handen van componiste Solène Moulin. Samen werken we vooral aan de relatie met de aarde en de percussiviteit van lichamen en geluiden. Ritme is essentieel in de collectieve ervaring van beweging.
De dansers worden midden in een onstuimige, oneindige dans gegooid, een lus zonder einde, waarin groove en explosiviteit, harmonie en eigenheid elkaar afwisselen. 
De bewegende lichamen evolueren, verbonden met elkaar, in een organische wanorde, als een soort instant compositie. 
Voor het esthetische luik werken we samen met lichtdesigner Vincent Lemaître en kostuumontwerper Marie Artamonoff. We laten ons inspireren door de overgangsmomenten van dag naar nacht en van nacht naar dag. Samen willen we een omgeving creëren die geïnspireerd is door vulkanische grond.
We kiezen voor een sterk contrast met de kostuums die extravagant zijn qua vorm, volume en kleur. De grote inspiratiebron is daarbij de structuur van de natuur die wordt omgedraaid en uitvergroot om de symbolische waarde ervan te belichten.
In SOUS LE VOLCAN nodigen we het publiek uit om het samenkomen van lichamen te vieren en de golf van een collectieve vibratie te voelen en te grijpen. Waaruit zou die collectieve vibratie kunnen bestaan?  We ontdekken het samen!

De taal/talen van de voorstelling:
Begin repetities:
25/03/2024
Einde repetities:
03/12/2024

 
Tax Shelter:
Totaalbudget:
Producer: